August Strindberg
Tchandala
suom. Aarni Kouta

lukija Hannu Paananen

osta äänikirja Ad-Libriksestä
kuuntele näyte


osta äänikirja Äänikirjakaupasta
kuuntele näyte


     Johan August Strindberg (1849-1912) oli ruotsalainen näytelmä- ja romaanikirjailija sekä taidemaalari.
     Strindbergin läpimurtoteos oli romaani Punainen huone (1879). Se kuvaa aikansa tukholmalaista yhteiskuntaa, politiikkaa, liike-elämää ja teatteria. Hänen varhaiset näytelmänsä, joista tunnetuin on Neiti Julie (1888) edustivat naturalismia. Tämän jälkeen seurasi kausi, jolloin hän painiskeli sisäisissä tuskatiloissa. Kauden pääteos on ranskaksi kirjoitettu Inferno (1897). Myöhemmin hän hylkäsi naturalismin ja alkoi kirjoittaa symbolistisia teoksia. Tämän kauden tunnetuimpia näytelmiä ovat Kuolemantanssi  (1900) ja Aavesonaatti (1907).
     Strindberg oli kolme kertaa myrskyisissä naimisissa, ja hänen suhteensa naisiin oli muutenkin ongelmallinen. Häntä on toisinaan pidetty naisvihaajana. Hän oli kirjeenvaihdossa ihailemansa Friedrich Nietzschen kanssa. Tchandala (1888) syntyyn on vaikuttanut juuri Nietzsche. Strindberg sanoo kirjeessään Edvard Brandesille että “hegenelämäni on vastaanottanut uterukseensa hirvittävän siemensyöksyn Friedrich Nietzscheltä, niin että masuni on pullollaan kuin nartulla...
     Tchandala on ihmiskoe, jossa yli-ihminen saavuttaa eräänlaisen voiton mutta kärsii suuria tappioita. Henkiset voimat käyvät vähiin. Näin käy itse Strinbergillekin. Samoin käy hänen oppimestarilleen Nietzschelle. Strindberg saa kirjeen, joka kaikuu näin “Minä olen käskenyt kokoon ruhtinaspäivät Roomaan. Minä annan ammuttaa nuoren keisarin. Näkemiin. Sillä me näemme vielä. Yhdellä ehdolla: että eroamme.” Kirje oli allekirjoitettu “Nietzsche Caesar”. Strindberg pääsee siis todistamaan Nietzschen nupullaan olevaa musertumista. Tchandalan tarina näyttää olevan ainakin ulkoisesti kertomus Strindbergin silloisen perheen viimeisestä yhteisestä kesästä heidän vuokraamassaan linnassa.
     ”Hän [Strindberg] kirjoitti toistasataa teosta, noin kaksikymmentä tuhatta sivua, joista voidaan väittää mitä tahansa, yhtä ei milloinkaan: niissä ei ole riviäkään haaleata kynän pyöritystä, tuota joutavaa, enemmän tai vähemmän taitavaa ammatin harjoitusta, joka täyttää maan ja tyydyttää sen asukkaat ja heidän kirjalliset katsastusmiehensä.” (F. E. Sillanpää)
     Kaunokirjallisten töiden lisäksi Strindberg teki muun muassa poliittisia pamfletteja (esimerkiksi Pieni Katekismus) ja satiirisia oppaita (Tunnissa taiteentuntijaksi).

Lainaukset a Olof Lagercrantz: August Strindberg (suom. Rauno Ekholm)